dijous, 22 de desembre de 2016

Nosotros en la noche


Nosotros en la noche
de Kent Haruf

Literatura Random House

Desembre 2016

En Louis i l'Addie viuen ja fa anys en un pobles, Holt, a Colorado. Els dos són vidus i ara ja comencen a fer-se i a sentir-se grans. Un dia l'Addie truca a la porta d'en Louis i li proposa que vagi cada nit a dormir amb ella, al mateix llit. Res de sexe, li diu, companyia, I parlar i explicar-se coses. En Louis es sorprèn però accepta. I així comença una relació nocturna en què, al llit i agafats de la mà, parlen i parlen i gaudeixen de la mútua companyia. 
Això en un poble se sap des del primer dia, però tot i que al començament se senten moltes crítiques, després accepten aquesta relació. 
Un dia arriba el fill de l'Addie i li deixa el nét per una temporada. Ell passa una situació difícil amb la seva dona i no vol que el nen la visqui. En Jamie encara no té els 6 anys i s'adapta ràpidament a la companyia d'en Louis que li explica coses i el porta per tot arreu d'excursió. 
Però un dia el fill arriba i veu la situació de la mare i la troba completament fora de lloc. 
I aquí comença la part més forta de l'obra. L'Addie ha de decidir què vol fer, o què ha de fer: ha de renunciar a la seva vida, al seu seré i feliç estat emocional i veure el nét i la família o ha de renunciar a la família, sobretot al Jamie, per poder viure la seva vida amb en Louis? 
Aquí te n'adones de com els fills podem veure de manera tan diferent les situacions afectives de la gent gran i com intentem sovint imposar la nostra idea de vida digna als nostres grans. I tot el que es remou dins de l'Addie i en Louis, els dubtes, les decisions i el saber acceptar les situacions i adaptar-se a elles. 
A la nostra edat la majoria ja no tenim pares. Potser algú pot pensar que hagués actuat de manera diferent amb ells després de llegir aquest llibre...