dimarts, 21 de maig del 2019

Deu minuts





Deu minuts
de Joaquim Brustenga Etxauri

Premi de Novel·la Curta "Manuel Cerqueda i Escaler 2018"d'Andbank

Andbank

Maig 2019


Vicens Pardinell és un jove que treballa a la botiga de queviures dels seus pares. És molt espavilat i el pare n'està molt orgullós. Sap que deixarà el negoci en bones mans. Però aviat li ofereixen feina en un magatzem del Poble Nou. La feina és bona i promet. Tant ell com el seu pare van veure que era una ocasió que no es podia perdre i en Vicens va començar a treballar amb el Sr. Alemany. Aviat va pujar de categoria. Allà es va fer molt amic d'un noi de la seva edat, en Pau Darder, un noi una mica eixelebrat i somiatruites, molt diferent d'ell, però es van fer inseparables. Aviat van veure que el futur era fer les Amèriques. Allà hi havia bones feines i molt diner fàcil.
Van embarcar i van començar una nova vida. En Pau va conèixer una noia, s'hi va casar i va treballar al restaurant dels seus pares. Va sentar cap. En canvi en Vicens va començar a trobar negocis no massa nets però amb molt de diner i poder. I a poc a poc s'hi va anar ficant fins a casar-se amb la filla d'un capo de la màfia, el Don de la famiglia Fontana. Poc  abans de casar-se en Pau, en Vicens li va fer una molt mala passada i des de llavors no es van veure més. 
La novel·la comença quan en Vicens és a l'hospital ferit de mort a casa seva, a Barcelona on havia tornat feia uns anys, en els deu minut que el seu assistent Bruno va anar, com cada dia, a comprar l'esmorzar. 
Arriben els dos fills i comença tot l'enrenou i la història, històries, del seu pare, intentant esbrinar qui ha estat l'assassí del pare. 
Com en tots els contes i ara novel·les escrites pel meu germà el final no te l'esperes, sempre et sorprèn.