diumenge, 27 de juny del 2021

Idaho

 


Idaho
de Emily Ruskovich

Editorial Les Hores

Juny 2021 


Deunidó el llibre! Esperant el final amb impaciència, segura que saps ja com acabarà i, per a mi, l'autora ha deixat la porta oberta  a la imaginació o esperances de cada lector. 
En Wade i la Jenny, amb dues petites, la June i la May, viuen en una casa enmig de la muntanya. Van a buscar llenya, les nenes juguen i canten, i de cop, sense res que et previngui de cap mal ni de cap ensurt, té lloc un fet impactant que marca la vida dels personatges i la teva lectura del llibre. I deixa la família separada físicament i emocional.
Els capítols del llibre estan marcats per anys: 1973, 1985, 1995, 1999, 2009, 2007, 2012,  2024, 2025.... però estan tots en desordre. Comença l'any 2004 i qui parla és l'Ann i continua barrejant anys i per tant barrejant històries. 
No vull fer spoiler i no crec que explicar una mica els personatges ho sigui. Qui tingui intenció de llegir-lo i no vulgui saber res d'antuvi que no llegeixi més...   
Pensant-t'ho millor si penseu llegir el llibre, atureu-vos aquí i ja us ho mirareu quan l'hagueu llegit i n'hagueu tret les vostres pròpies conclusions. 

En Wade al cap de poc temps es casa amb l'Ann, que se l'estima però que coneix la seva història i sap que tan el pare com l'avi van tenir demència molt joves, i ella sap que l'haurà de cuidar. Però se l'estima i ho fa a gust. L'Ann és un personatge especial. Sembla que visqui arrastrada pels esdeveniments però té un vida interior intensa, sobretot volent esbrinar què va passar aquell dia terrible. I la música és la seva evasió. A través d'ella viurem part de la història. 
En Wade va quedar tocat des del dia dels fets. Sort en va tenir de l'Ann. Però a mi em queden dubtes... 
La June, desapareguda, esperava que al final del llibre en sabríem alguna cosa. És dur no saber res més... i en el fons és com en la vida real, que hi ha molts casos que mai no queden tancats. 
La May, la víctima d'aquell dia, per algun motiu determinat? La cançó? 
I la Jenny, anys i anys de presó per un delicte del qual es va declarar culpable però que, mentre anava llegint, cada vegada estava més segura que s'havia declarat culpable per salvar a algú. Però acabes el llibre sense saber-ho... 
Per això dic que és un llibre per fer-ne club de lectura, perquè deixa tantes portes obertes...! Penses que el culpable pot ser en Wade, en un primer atac de demència, la June i que per això fuig, la mateixa May... i no vull pensar en l'Ann...  tothom excepte la Jenny. No hi haurà un epíleg un dia que ens aclareixi els fets? O haurem de seguir amb portes obertes, amb totes les hipòtesis sobre la taula? Alguna cosa no s'ha dit o m'ha passat per alt... 
Bon llibre, no el pots deixar, i et quedes amb l'ànima perduda quan s'acaba i et deixa els deures per fer a tu, al lector... 
De moment m'agradaria quedar un dia per fer un cafè amb la Betlem, la bibliotecària que em va fer endur-me'n aquest llibre de la biblioteca tot dient-me: n'hem de parlar d'aquest llibre! Quan vulguis Betlem! 

1 comentari:

Belén ha dit...

Quan vulguis en parlem, MariPepa

Moltes gràcies!!

Et recomano molt aquesta conversa de YouTube entre l'Eduard Màrquez i l'autora de la novel·la, que ofereix Ona Llibres.

https://youtu.be/h9L_xqAAC3w

Una abraçada!