dijous, 27 d’octubre del 2022

Zona inundable - Teatre

 


Zona inundable 

TNC Sala petita

Amb el club de lectura de SER

22 d'octubre

Direcció: Marta Gil Polo
Actors: Isabelle Bres, Marc Joy, Vanessa Segura, Marc Garcia Coté, Pepa López, Àlvar Triay

Ja havia llegit l'obra de teatre i em va agradar molt. Per això he volgut anar a veure-la. I no m'ha decebut. La gent sortia emocionada del teatre...
Tracta de les inundacions en un poble de Mallorca l'any 2016. Un poble on una part dels carrers estan construïts en la llera del riu. I et parlen els personatges. No repetiré tot el que vaig dir quan comentava l'obra, només la posada en escena. Un escenari sobri, simulant un arxiu, amb calaixos i prestatgeries que feia, a la vegada, d'escales on enfilar-se els actors. 
Van explicant, un  a un, què feien en el moment en què va començar la tempesta, com veien pujar l'aigua, com relliscaven per tot arreu... i ho fan per sobre i per sota les taules, enfilant-se dalt dels calaixos, amb el soroll de la pluja de fons... i a poc a poc com va deixant de ploure, com reacciona cada un d'ells, com es conformen amb el que es queda. 


I com canvien les persones quan veuen la mort a venir, quan no saben si s'ofegaran en 10 minuts o aconseguiran sortir-se'n. 
L'extrema solidaritat de la gent del poble, dels pobles veïns, com en un moment com aquest tothom va a la una. I com consideren d'important recuperar els arxius del poble, la vida de cada persona del poble. Arriben arxivers voluntaris i es posen a la feina... 


I després venen les preguntes: per què no van avisar abans que venia la tempesta? Per què l'alerta vermella la van donar quan ja l'aigua havia entrat a totes les cases i la gent s'enfilava dalt dels armaris? Per què i qui va deixar construir les cases a la llera del riu? Són preguntes que ens fem massa sovint. L'afany de diner i de poder fa que sovint tinguem desgràcies com aquesta. I l'aigua sempre torna al seu lloc, al seu camí, camí forjat durant anys i que els homes no podem canviar. 
El fet de ser parlada en mallorquí i que els actors ho fan molt bé fa aquesta obra encara més recomanable. I la Pepa López fa un paper perfecte! És tal com te la imagines quan llegeixes l'obra! Gran actriu!