diumenge, 24 de novembre del 2013

Sota els estels de Ca l'Herbolari


Sota els estels de Ca l'Herbolari
Un infant a la Guerra Civil
d'Albert Manent


ARA llibres

Novembre de 2013


Aquesta col·lecció fa parlar sobre la seva infantesa a diferents personatges públics. Avui li toca a Albert Manent, fill de Marià Manent. 
Al pròleg ja ens diu que explicant la seva infantesa  en tindria prou amb quatre folis. Però havia trobat uns escrits del seu pare i del seu avi. I el llibre el que fa és anar alternant el dietari de Marià Manent i de Domingo Segimon, amb curtes explicacions de l'autor. 
Durant la Guerra Civil la família Manent es va refugiar a Ca l'Herbolari, a Viladrau. Lluny del soroll de les bombes i estrenant un silenci al qual no estaven acostumats. Marià Manent es va guanyar aviat la confiança i l'amistat dels pagesos dels masos de Viladrau; coneixia el nom dels ocells, de les flors el camp, dels cultius i sabia dels maldecaps de la gent del camp; un "senyor de Barcelona" que els entenia i que parlava de les seves coses com si hagués treballat sempre al camp. 
Albert, el fill, amb sis anys, aviat va acompanyar al pare i a l'avi, els escoltava i aprenia. 
El llibre et parla dels amics de Marià Manent: Carles Riba, Eugeni d'Ors, J.V.Foix, Jaume Bofill, Vinyoli, Teixidor... 
Més que memòries de l'Albert Manent és un recull d'escrits del pare i de l'avi. però és bonic de llegir. La prosa poètica de Marià Manent és esplèndida i els detalls sobre la guerra són curts però molt reals ja que tots hem sentit històries dels nostres pares o avis.  El fet d'haver-se d'espavilar per trobar quelcom per menjar, les peripècies per aconseguir que l'oli de la seva finca arribi fins a Viladrau... I també el fet de tenir amagats a casa uns quants homes i que els carrabiners se't quedin a viure a casa!
Un llibre que es llegeix bé i que l gent que és de Viladrau o que ho coneix a fons pot trobar-hi el nom dels seus amics o de les cases que coneixen.