divendres, 29 d’agost del 2014

¡Melisande! ¿Qué son los sueños?


¡Melisande! ¿Qué son los sueños?
de Hillel Halkin


Libros del Asteroide

Agost de 2014


Nova York als anys 50. El Hoo, el Richy i la Mellie treballen junts a la revista de l'institut. Es fan molt amics i surten sempre els tres junts. Amb el temps la Mellie es va acostant més a un o a l'altre. L'amistat, però està per sobre  de tot. 
Tot el llibre és un delicat i subtil cant d'amor del Hoo cap a la Mellie. Rememora des del dia que es van conèixer, tot el que van viure plegats a l'institut i després la vida del dia a dia amb els seus moments d'amor boig, d'amants eterns, i de com pot canviar la vida en un moment sense perdre, però, l'amor immens que els unia i que els uneix. 

Mellie,:
Cuando estábamos en el instituto, creía que no me bastaría con vivir una sola vida. Quería hacer un millón de cosas, amar a un millón de mujeres. Quería vivir mil vidas. 
Ahora, incluso mil me parecen pocas. No porque todavía quiera amar a un millón de mujeres sino porque quiero amarte un millón de veces. 
Si sólo tuviéramos una vida juntos, la viviría junto a ti jubilosamente, aunque me gustaría que fueran más. Si viviéramos diez vidas, o cien, seguiría queriendo más. Si tú y yo naciéramos una y otra vez, querría que naciéramos siempre siendo tú y yo, para que todas las veces pudiéramos estar juntos de nuevo. Si tras mil vidas contigo me dijeran que estaba viviendo por última vez, me sentiría timado, pero si tuviera que elegir ente vivir una vida contigo y vivir mil vidas sin ti, elegiría esta única vida, independientemente de lo corta que fuera. Lo elegiría ahora y siempre.      Hoo

I he après una paraula que no coneixia. En Hoo diu: Y así comenzaron los años cimerios. Jo no en tenia ni idea del que volia dir això. Sembla que el cimerios eren antics nòmades eqüestres que, segons el historiador grec Herodoto, vivien al nord del Càucas i al Mar Negre. Segons Homer és la regió de la nit eterna situada en els confins de l'Oceà i que feia d'antesala de l'Hades. 
Sempre s'aprèn! I a més aquesta paraula descriu molt bé la situació del Hoo i la Millie en aquella època. 

Tengo miedo, Mellie.
Cogeremos un taxi hasta mi casa. Le he pedido a una mujer que ponga un poco de orden en casa y voy a llenar la nevera. Te enseñaré dónde está todo y me trasladaré a la cabaña. Antes de eso, te entregaré este libro. Lo empecé el mismo día en que recibí tu primera carta.
Lo leerás. Después, charlaremos. Ahora solamente diré que, si tuviera que vivir mil vidas, querría vivirlas todas contigo.

És un cant a l'amor i a l'amistat ds de la mirada ja adulta. Delicat, poètic, real, fort... Val la pena llegir-lo!