dissabte, 5 de març del 2016

Panorama des del pont


Panorama des del pont
d'Arthur Miller



Teatre Romea

4 de març de 2016


Direcció: Georges Lavaudant
Traducció: Joan Sellent
Actors: Eduard Fernández, Jordi Martínez, Mercè Pons, Marina Salas, Marcel Borràs, Pep Ambròs, Rafa Cruz, Sergi Vallès


En el centenari del naixement d'Arthur Miller, el Teatre Romea estrena l'adaptació de Joan Sellent i Daniel Loayza sobre l'obra A View from de Bridge, del dramaturg estatunidenc. Estrenada el 29 de setembre de 1955, relata una història d'amor, obsessió i venjança que aborda el drama dels immigrants il·legals a la Nova York dels anys 50.

Als anys 50 a Nova York la immigració il·legal és una realitat cada dia més palesa, sobretot la italiana. En Eddie Carbone, un treballador d'origen italià, es veu una mica obligat a acollir dos cosins de la seva dona. Amb ells viu una neboda que va quedar òrfena i que ells han criat; però ell sent un passió devastadora per la seva neboda i ella, innocent, li fa carantonyes tot el dia. S'estima els seus oncles amb tot el carinyo.  Des del primer moment un dels dos cosins li cau malament al oncle. Molt malament. El motiu és que aquest xicot es fixa amb la neboda i ella el correspon. I en Eddie es mor de gelosia. 
El més important per a un italià a l'exili es respectar la llei del silenci establerta entre els treballadors. Ningú mai no delatarà un italià immigrant il·lícit. Però la gelosia és tan forta que el portarà a trencar la llei del silenci... 
Retrata una època que va ser real, que es va viure i patir i tu la vius i la pateixes contemplant l'obra asseguda a la butaca. 
És una gran obra, com correspon al autor i l'Eduard Fernández broda el seu paper. Crec que és la seva millor interpretació. I val la pena anar a veure l'obra tot i que el tema sigui força conegut.