dimarts, 15 de març del 2016

Ramon Llull



Ramon Llull




Teatre Akadèmia


14 de març de 2016



No havíem estat mai al teatre Akadèmia i una vetllada amb Ramon Llull -1232-1315/1316- era una bona manera de iniciar l'any Llull, commemorant els 700 anys de la seva mort, que encara no ho havíem fet. 
El teatre és petit, molt familiar, et reben amb un gintònic i seus on vols. I no cobren entrada. 
Pere Arquillué és qui s'encarrega de llegir els texts de Llull, Miquel Gil, valencià, amb la seva guitarra hi posa la música i fa de interlocutor quan hi ha diàlegs. Kaissa Ould Braham, d'Algèria i amb un català perfecte, és qui fa la presentació i condueix l'espectacle. 
M'agrada Llull, m'agrada la poesia i vaig gaudir de l'espectacle. Però potser el vaig trobar una mica simplificat. Ja sé que en una hora d'espectacle no poden encabir-hi tota l'extensa obra de Llull, però penso que es van decantar per repetir faules i no van donar peu a que els assistents tinguéssim una idea de la completa personalitat del personatge. Però sí de la seva vida.
Van explicar molt bé els ideals viatgers de Llull, els seus moviments per terres estrangeres i van parlar d'ell com escriptor, filòsof i activista, precedent del diàleg interreligiós. 
Ramon Llull és un dels escriptors més destacats de l'Edat Mitjana, tant en territoris de parla catalana com en tota la tradició europea. El seu saber i el seu treball va de la filosofia i la teologia fins al dret, la medicina, l'astronomia, la retòrica i la lògica. A més d'una extensa i extraordinària obra literària: Blanquerna, el Llibre d'Amic e amat, el llibre de les bèsties o el llibre del gentil. Les seves inquietuds el porten a innovar en diferents àmbits i és un precedent de l'actual combinatòria informàtica, de la teoria del vot i dels sistemes electorals i del diàleg amb el món musulmà i contacte de religions.  
Va fer una gran aportació al món de les lletres i el seu pensament ha influït notablement en nombrosos intel·lectuals europeus. Paradoxalment és als Països Catalans, a la seva terra, on menys se'l coneix ni llegeix quan el seu nom i la seva obra és present en l'àmbit universitari d'arreu, cosa que fa que cada any es publiquin molts treballs sobre el seu pensament i la seva obra. 
Amb l'Any Llull es vol corregir aquesta tendència i es vol fer arribar la seva figura medieval als catalans que la teníem mig oblidada o desada en un calaix. 
Benvinguda sigui aquesta iniciativa, benvingut l'espectacle del teatre Akadèmia i que tot plegat ens animi a tornar a agafar i rellegir-lo, o llegir-lo. Tenim grans personatges que tot el món admira i que a la seva terra quasi no els coneixen. I no és bo...