divendres, 4 de novembre del 2016

Art


Art
de Yasmina Reza

Teatre Goya

3 de novembre de 2016

Dircció: Miquel Gorriz
Actors: Pere Arquillué, Francesc Orella, Lluís Villanueva

Què és l'art per a...
Pere Arquillué: L'art és llum, veritat, bellesa i llibertat; tot allò que ens ajuda a entendre el món de d'una mirada diferent, personal i intransferible. 
Francesc Orella: Aliment bàsic de l'esperit i dels sentits, no engreixa, té propietats sanadores i ens ajuda a evitar ser mers depredadors i consumidors.
Lluís Villanueva: L'art és l'expressió d'un instint que ens permet descodificar el món per poder-lo veure des de punts de vista nous i sorprenents.

Miquel Gorriz: A Art veiem el ridícul que podem arribar a fer i com de desesperats podem arribar a estar.

Aquesta obra porta representant-se des de 1994, quan la va escriure Yasmina Reza. I això passa normalment amb les obres clàssiques, però no amb les modernes. Per representar aquesta obra cal trobar tres actors amb prou força per fer-la viure i vibrar. Per tant, encara que ja l'haguem vist representada per Flotats, o per Darín, això no importa. Cada grup d'actors fan la comèdia única, i això és el seu valor.
Són tres amics i un d'ells compra un quadre pintat tot ell en blanc. Però li agrada molt, l'estima, el fa vibrar. Quan els amics el van a veure se'n riuen. I tot el diàleg que hi ha entre els tres ens mostra com pel fet de no estar d'acord en la valoració d'aquesta obra d'art pot portar-los a acabar una amistat de fa molts anys. Cal subratllar la capacitat d'aquests tres actors per dialogar durant una hora i mitja sobre el mateix tema: l'art i l'amistat.
Diu en Miquel Gorriz: Si la missió de l'art ha de ser sacsejar, qüestionar, fins i tot incomodar, el quadre pintat de blanc és, definitivament i sense cap mena de dubte, una obra mestra. Finalment ho he entès: El quadre blanc era un forat negre! 
M'ha agradat molt i tot i que el tema és seriós hem rigut força. L'havia vist amb en Flotats però sembla fins i tot una obra diferent.