dijous, 16 de febrer del 2023

Fitzroy

 


Fitzroy 
Quatre dones al límit

de Jordi Galceran i Sergi Belbel

Teatre Borràs

Febrer 2023

Direcció: Sergi Belbel
Actrius: Silvia Bel, Míriam Iscla, Sara Espígol i Natàlia Sánchez


Quatre escaladores estan a mitja ascensió del Fitzroy, una muntanya situada al camp de gel de la Patagònia sud, entre Argentina i Xile, una de les vies d’escalada més complicades del món i mai assolida per una cordada femenina. El mal temps les ha fet aturar i, mentre esperen que les condicions millorin, arrecerades en un sortint de la roca, sorgeixen problemes inesperats que les fan dubtar de si tirar endavant l’ascensió o rendir-se. Continuar significaria assumir riscos que no havien previst i que poden posar en perill les seves vides, rendir-se seria renunciar a la possibilitat d’assolir una fita que potser no podran repetir mai.



Les quatre actrius són molt bones. Es troben en una situació límit i cada una d'elles fa el seu paper. De manera magnífica. És divertit el joc, no tan simple com sembla,  amb què s'entretenen mentre esperen que el temps sigui l'adequat per fer l'últim esforç i arribar a dalt del Fitzroy per la ruta iugoslava, amb una cordada només de dones, cosa que no s'havia mai assolit. Sortiran problemes i pensaments i situacions que no haguessin mai emergit si no fos per la situació extrema de perill i il·lusió a la vegada en què es troben. 
Si al Mètode Gronholm Galceran-Belbel van tancar quatre persones en un despatx d'una multinacional, avui, a Fitzroy "tanquen" quatre dones en una àrea de descans pujant a una muntanya de la Patagònia. La il·lusió, el coratge, l'amistat, les confidències i descobriments es posen a prova en aquesta espera per assolir el cim esperant el bon temps... 
M'ha agradat molt, he rigut -cosa molt bona i necessària avui dia- i agraeixo que de tant en tant tinguem obres com aquesta, obres que fan riure i relaxar-te però que també et fan pensar. Bon director i excel·lents actrius ho fan possible. Gràcies!