dissabte, 4 de juny del 2011

Noies de Riyad






Noies de Riyad
de Rajaa Alsanea


Columna

Juny 2011



És un llibre àgil i ben escrit. Explica la vida amorosa de quatre noies àrabs; però ho fa a través de e-mails. Amors i desamors, lluita per estudiar, per conèixer nois i sortir amb ells. Però sempre topen amb la tradició, amb la diferència de classes, amb les famílies. Només una d'elles aconseguirà casar-se amb el seu amor, casar-se enamorada. El llibre és el conjunt de les vivències amoroses de les quatre joves, un cant a l'amistat, el seu èxit professional i l’enfrontament amb la tradició. És el món de Internet, el món dels canvis. Volen triar amics, parella i feina i el costum, la tradició xoca amb les seves idees.
Els diàlegs, la manera d'actuar i de pensar són moderns, actuals, i et fan veure la vida de les dones saudites d'una manera diferent. Com a mínim, d'una part de les dones saudites...
La Sadim, la Kamra, la Michele i la Lamis anhelen viure i estimar i, malgrat els obstacles totes assoleixen en més o menys grau el que desitgen. Són dones valentes.

Pel que fa a l'amor, encara ha de lluitar per poder sortir a la llum del dia a l’Aràbia Saudita. Això es pot notar en els sospirs dels homes avorrits asseguts sols als cafès, als ulls brillants de dones amb vel que caminen pels carrers, en les línies de telèfon que s’animen després de mitjanit i en les cançons i els poemes corferits, massa nombrosos per comptar-los, escrits per les víctimes de l'amor desautoritzat per la família, per la tradició, per la ciutat: Riyad.