dimecres, 15 de juny del 2011

Pasión india



Pasión india
de Javier Moro


Seix Barral

Juny 2011



La providència ha creat els maharajàs per a oferir un espectacle al món. Rudyard Kipling

El 28 de maig de 1906 arribava a Madrid el rajà Jagatjit Singh de Kapurthala per assistir al casament d'Alfons XIII amb Victòria Eugènia de Battemberg. Anita Delgado, de 16 anys i la seva germana Victòria van veure passar la comitiva com molts madrilenys que no es volien perdre l'espectacle. Les dues germanes treballaven de teloneres en el Central Kursaal. I el Maharajà veu l'Anita ballant i s’enamora d'ella. Ell és molt més gran però arriba a convèncer els pares de la noia d'anar a Paris. Allà vol que l'Anita aprengui a comportar-se com una princesa, que aprengui anglès i francès, i mentre la va enamorant. Finalment amb 17 anys es casen pel civil a Paris i comencen la seva vida al nord de l'Índia, a Kapurthala.
Tot el llibre és la vida de l'Anita i el rajà, el xoc de costums, trobar-se que ella és la quinta dona tot i que viu en un palau ella sola amb el rajà, no viu amb les altres a la zenana. La descripció del casament i de la vida que porten els rajàs de l'Índia i les seves extravagàncies i amor a les joies són impressionants. Sembla un conte de fades. Tothom espera l'esposa blanca com la neu però no tothom l'admet. Els anglesos són els primers que no l'admeten. Però viuen molts anys bé, tenen un fill, ella coneix i es fa amiga d’una cosina del marit que es diu Bibi Amrit Kaur que acaba convertint-se en una heroïna nacional.
Anita ha de lluitar per ser fidel als seus sentiments i aconseguir la seva pròpia llibertat
El llibre és interessant perquè explica coses que jo no coneixia, veus els personatges amb les seves enveges, les seves manies i egoismes, i, sobretot, la diferent manera de veure i viure de dos móns tan diferents com l'oriental i l'occidental.