divendres, 28 de març del 2014

L'analfabeta que va salvar un país


L'analfabeta que va salvar un país
de Jonas Jonasson


La Campana

Març de 2014


Del mateix autor que "L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra", és un llibre entretingut i divertit, apte per llegir a la nit al llit. A mi potser m'ha agradat més aquest que el primer. 
La Nombeko és una nena òrfena a Soweto que es dedica a netejar latrines. Però la seva facilitat pels números i la seva infinita curiositat la porten molt lluny del seu país, a Suècia, on acaba dins un camió ple de patates en companyia del rei de Suècia i d'en Holger II, bessó del Holger I, que oficialment són una sola persona... També es trobarà amb una comtessa que cultiva patates, tres xineses imprudents però eixerides, agents del Mossad, una activista que va contra tot i... una bomba de tres megatones de potència! 
És un llibre fàcil de llegir i agradable. Té tots els números per ser un supervendes per Sant Jordi. 

Les probabilitats estadístiques que una analfabeta nascuda als anys seixanta a Soweto arribi a l'edat adulta i acabi un dia tancada en un camió de patates en companyia del rei de Suècia i del seu primer ministre són d'una entre quaranta-cinc bilions set-centes seixanta-sis milions dues-centes dotze mil vuit-centes deu.
Això segons els càlculs de l'analfabeta en qüestió. 

La diferència entre l'estupidesa i la genialitat és que la genialitat té les seves limitacions. 
Pensador desconegut.