dissabte, 28 de setembre del 2019

L'últim amor de Baba Dúnia


L'últim amor de Baba Dúnia
de Alina Bronsky

Editorial Les Hores

Setembre 2019

Baba Dúnia és gran i viu en un poblet a la zona d'exclusió de Txernòbil, un poblet que va quedar buit i que de mica en mica alguns dels seus habitants, tots grans, han anat tornant-hi.
Allà viuen i mengen les verdures i els animals que ells cultiven i cuiden, sense fer cas de totes les malalties que els poden arribar per culpa de les radiacions.
Els veïns,  tot i que són pocs, respecten la intimitat de cada casa. Es parlen, però cadascú a casa seva.
Baba Dúnia té una filla casada i una néta. Viuen a Alemanya i la filla voldria que la mare hi anés i s'hi quedés. Però Baba Dúnia té casa seva i no en vol ni parlar. La filla li envia de tant en tant paquets de menjar i de coses útils i la mare ha de fer un bon camí per anar-ho a recollir.
Un dia arriba un home amb una nena petita. Una nena sana. Ningú no vol que la nena es quedi allà perquè no es mereix emmalaltir. Però l'home és molt rar i d'aquí se'n deriven una sèrie de circumstàncies que faran canviar radicalment la vida de baba Dúnia.
Quan finalment pot tornar a casa és bonic la senzillesa de les paraules:
"Vaig cap a la porta i poso la mà al pom. Sona un miol que ve del cobert, i un gatet petit, gris com el fum, en surt fent tentines.
I aleshores obro la porta i torno a ser a casa".
A mida que et fas gran te n'adones de com estàs de bé a casa. Cada racó, cada petit detall és casa teva.
Aquest llibre està escrit amb una delicadesa extraordinària. Veus, a Baba Dúnia, l'acompanyes, vius la seva vida. I tot i ser en un poblet contaminat i perdut i solitari respires la pau i harmonia que et va donant la Baba.
Al final del llibre hi ha una petita reflexió:
"Què és important a la vida? Per què val la pena viure? La Baba Dúnia ho aprèn a la vellesa i ens dóna una lliçó sobre la rellevància de l'amor, de l'amistat i de la natura per donar sentit a la vida i gaudir-ne dia a dia"
Un llibre per a rellegir...