dissabte, 3 de setembre del 2022

Zona inundable

 


Zona inundable
de  Marta Barceló

Lectura de teatre SER 

Jàssera - Adis Edicions 

Setembre 2022


Obra de teatre molt actual! Tot i que parla de les inundacions de Mallorca de l'any 2018 t'hi veus implicat després dels aiguats caiguts a Catalunya aquests darrers dies. 
A un poblet de Mallorca en quatre hores hi cau tanta aigua que el torrent és desborda, inunda part del poble i provoca onze morts, diversos ferits i molt mals materials. 
La història l'explica la gent que ho va viure i un cor que va repetint frases o fa preguntes. Impressiona veure la reacció de les persones. Primer com ho van viure. Com un constructor que havia estalviat tota la vida per tenir una camioneta bona se'n va a buscar-la per canviar-la de lloc amb aigua fins als genolls. O com una dona que només vivia pensant en la filla morta s'adona de cop que sí que vol viure i com s'ho fa per sobreviure. I com la gent és bolca per ajudar els altres. Com arriba gent de tot arreu per cobrir les necessitats bàsiques i ajudar a buscar els desapareguts... 
Però després venen les preguntes. Per què no es va avisar abans que venia una forta tempesta? Sobretot tenint en compte que mig poble estava edificat a la llera del torrent... I qui i per què es va donar permís per edificar en aquest lloc? I per què després de tot el que va passar a Mallorca i que ha passat a tants i tants llocs, encara ara, és continua donant permís per edificar en aquests llocs? L'aigua sempre torna a lloc; un dia o altre recorda el seu camí i el recupera.
Deixo còpia d'una pàgina que m'agrada recordar...

Actriu cor: Refranys, la plasmació en paraules de l'experiència observada repetidament.
Xavalín: No hi ha veïnat més dolent, que terra arran de torrent.
Actriu cor: Ni terra prop de torrent, ni casa prop de convent.
Actriu madura: A la vora del riu, no hi facis el niu.
Actriu gran: Mal veïnat és el torrent, se'n duu lo  bo i deixa lo  més dolent. 
Actor madur: Si a l'octubre plou, els torrents fan renou.
Actriu madura: Prest o tard l'aigua torna al seu pas. 
Actriu cor: Ni meu ni teu: l'aigua reclama el que és seu. 

Actriu cor: Tota la informació acumulada en centenars d'anys d'història.
Actriu gran: A quin moment hem deixat d'escoltar les veus que ens venen d'enrere?

Actriu cor: I a les sis i cinquanta-cinc va començar la catàstrofe.

Aquesta obra es representa al TNC. No us la perdeu! Jo penso anar-hi... Crec que és fresca i àgil i que l'escenografia pot ser molt bona!