dimecres, 31 d’agost del 2022

Laura a la ciutat dels sants



Laura a la ciutat dels sants 
de Miquel Llor

Club de lectura SER

ara.cat


Agost 2022 



L'havia llegida fa molts anys i també he vist l'obra de teatre. Tot fa molts anys! Com sempre amb obres d'aquesta època em costa que m'agradin tant com quan els vaig llegir. És un bon llibre, ben escrit, però se't fa una mica llarg en alguns moments.
La Laura és una noia de la època,  emmarcada dins el costum, el deure, de trobar un bon marit i dedicar-s'hi plenament. A més ella és orfe i viu amb una tia i una cosina. Un dia s'enamora d'un noi de Coamarquinal, de Vic, la ciutat de la boira. És l'hereu de can Muntanyola i en pocs dies s'enamoren i es casen en tres mesos. Arribant a Comarquinal després del viatge de noces la Laura comença a veure on s'ha ficat. Ciutat petita, on tothom sap tot de tothom i on  les xafarderies corren com enlloc, tant si són certes com si no. Es troba amb la mestressa de Can Muntanyola, la germana soltera de l'hereu, del Tomàs, a qui no fa ni mica de gràcia veure una noia de Barcelona, ben vestida, pintada, arreglada, elegant... La Laura, però no li vol prendre pas les funcions de mestressa i fa la seva vida. A poc a poc comença a veure el Tomàs d'una altra manera. Ja no té amb ella els detalls que li tenia, la tracta com una dona de Comarquinal, dona de casa, que pot lluir quan vol però que no la té en compte per res. I la gent critica molt la Laura... Viuen enmig d'una societat benestant i beata que es mou només per interessos econòmics i que amaga les baixes passions rere les màscares de la hipocresia.
La Laura pensa que al Tomàs el podrà modelar, fer-lo "seu", llegir amb ell, passejar, fer vida de parella... però es troba amb un home rude, que només vol ser l'enveja dels altres per la bellesa de la seva dona, i que segueix la seva vida com quan era solter. I amb la Teresa, la cunyada, no s'hi pot avenir de cap manera. L'enveja de la Teresa i la mala idea que porta a sobre fa impossible l'intent d'amistat de la Laura. 
Un dia apareix el Pere de cal Notari, jove, advocat, que fa trontollar la vida de la Laura, i també la de la Teresa. A poc a poc la Laura se sent fora completament de Comarquinal i de la seva gent i pren una dura decisió que li pugui tornar la pau interior que tant necessita.
Els personatges són molt reals, la vida era així, i està molt ben narrat, tant les circumstàncies com els personatges. Ho veus tot una mica lluny en el temps i penso que aquest curs una néta meva haurà de llegir aquest llibre i li costarà...