diumenge, 7 d’agost del 2022

La comtessa russa



La comtessa russa
de Joaquim Brustenga Etxauri


Íbera ediciones


Agost 2022

Nou llibre del meu germà Joaquim! El tema és interessant, enganxa de seguida, és amè i està ben documentat i ben escrit. El comences i ja no el deixes... 
Estem en plena revolució bolxevic. La comtessa Maruska Semenova és espectadora del linxament del seu marit davant mateix del palauet on viuen. El xofer, Igor, i dues donzelles l'apressen a fer la maleta i fugir a Europa. S'endú poc equipatge però no s'oblida d'agafar unes quantes teles de la seva pinacoteca, ben enrotllades, per poder començar una nova vida fora de Petrograd. L'exili que tria és París i allà coneix un restaurador d'art català, Heribert Galvany, que l'ajuda i aviat seran socis i amants. L'Igor es presenta a París i la comtessa el torna a agafar com a xofer però no dormint a casa. 
La comtessa té molta ambició i aviat, juntament amb el restaurador, veuen oportunitats per falsificar quadres i vendre'ls a París. Entremig hi trobem al marxant d'art que li ha proposat un coronel, parent de la comtessa. I també ens trobem amb la pressió que imposa l'ambaixada de la Unió Soviètica que vol recuperar la pinacoteca de la comtessa ja que la va treure de Rússia sense permís. 
Tots els ingredients per ordir una trama que et porta per camins que no esperes i amb un final made in Joaquim com ens té acostumats. 
Llibre refrescant per llegir ara a l'estiu, o entremig de dos llibres d'aquells gruixudets i que et fan pensar... Aquest et deixa distret sense fer-te perdre el interès ni un sol moment!