divendres, 25 d’octubre del 2013

L'honorable home d'Estat

L'honorable home d'Estat
de T.S.Elliot

Lectura dramatitzada

Teatre Nacional de Catalunya
Sala Tallers

24 d'octubre de 2013







Direcció: Mònica Bofill
Actors. Marta Angelat, Roger Casamajor, Imma Colomer, Pep Cruz, Biel Duran, Pep Anton Muñoz, Aina Sánchez

Un home poderós, home d'Estat, es jubila abans d'hora per culpa d'un infart. La seva filla el cuida i l'acompanya i amb el seu fill té una mala relació.
Ara que no té feina i que els metges li han recomanat repòs en un sanatori se li apareixen més que mai els fantasmes del seu passat, que són la culpa de la mala relació, de la desavinença  amb el fill, ja que els projecta sobre ell amb por, amb temor, amb pànic, que el fill no caigui en els mateixos erros on ell mateix havia caigut. Passat que ha tingut present cada dia de la seva vida; les dues vegades que va fugir com un covard i que no ha explicat mai a ningú.  I aquests dos fantasmes són persones reals; un company d'Oxford i la seva primera amant. Parlant amb ells i davant la presència del seu fill i de les decisions que pren, l'home se n'adona que no ha estimat mai com calia, que ha viscut amagant els seus remordiments, la seva covardia, i en un cop de clarividència vol començar de nou i verbalitza els seus fantasmes. I així mor l'home d'Estat i viu de nou el Ferri. És necessari morir per viure; morir el personatge fictici que ha estat tota la vida i reviure aquell primer noi que es va equivocar dues vegades i va ser covard. I així retorna la tranquil·litat. 
Sembla mentida com poden llegir el seu paper i a la vegada actuar. Són molt bons. 
Diuen que Pinter es va inspirar en aquesta obra per escriure Terra de ningú, que demà anirem a a veure. Per això han volgut fer aquesta lectura dramàtica, perquè demà puguem veure la influència de Elliot sobre Pinter. 
Penso que en temps de retallades és bona cosa fer lectures dramatitzades. És una bona solució. Els actors són els mateixos però tenen menys feina. I els espectadors gaudim de l'obra i dels actors. 
A repetir!