dissabte, 24 de setembre del 2016

El darrer dia del Cafè de la Granota


El darrer dia del Cafè de la Granota
A partir de contes de Jesús Moncada

La Seca - Espai Brossa
Sala Leopoldo Fregoli

23 de setembre de 2016


Direcció: Xisco Segura
Actors: M Àngels Largo i Armand Villén


Molt bona! Tractant-se d'una obra de Jesús Moncada havia d'estar molt bé. I els dos intèrprets es mereixen els aplaudiments que reben cada dia i molt més. Broden el seu paper; tant pel llenguatge, per la manera de parlar com per la interpretació. 
Com l'Espai Brossa és petit, i aquesta sala encara més, pots veure cada moviment dels ulls, cada expressió de la cara, cada petit moviment... i us asseguro que és una meravella. No et canses de mirar-los ni d'escoltar-los.
Som a Mequinensa l'any 1971. Ja no queda gairebé ningú al poble. L'endemà enderroquen les últimes cases del poble i en poc dies Mequinensa serà ja sota les aigües del pantà. Han lluitat per aconseguir que no es fes el pantà però no hi ha res a fer... 
L'Adelaida i el Fernando entren per última vegada al seu cafè, El Cafè de la Granota, que durant força generacions havia estat sempre de la família de l'Adelaida. Van a recollir quatre coses que queden allà. Primer hi ha un aldarull amb la Guàrdia Civil i l'Adelaida se'ns mostra com una dona forta i valenta, sense pèls a llengua... Després, a poc a poc, amb el Fernando, van rememorant petites anècdotes, coses que van viure al cafè, al poble... vam guardant fotos i records d'una època que ja no tornarà. El Fernando diu que hagués servit per fer teatre i a fe que és així! Les cares i expressions que fa no tenen preu. I la gent riu a gust tot i el drama que suposa deixar la casa i el poble després de tants anys.
Jesús Moncada ens té ja acostumats a aquesta barreja de seriositat amb un humor, una ironia i una sornegueria típics de les seves novel·les. 
Endavant amb bones obres i bons actors!