divendres, 10 de gener del 2020

Romancero gitano






Romancero gitano

9 de gener de 2020

Teatre Romea


Direcció Lluís Pasqual
Textos: Federico Gracía Lorca i Lluís Pasqual
Intèrpret: Núria Espert

Núria Espert i Lorca sota la direcció de Lluís Pasqual. Combinació perfecta! 
Tota la força de'una actriu mítica, profunditat i harmonia dels versos de Lorca fan que l'obra passi sense adonar-te. Núria Espert està sola a l'escenari. Va voltant entre butaques de teatre, asseguda, dreta... I va recitant, va parlant, els poemes del gran Federico García Lorca, fent comentaris sobre cada un dels poemes.
A Federico García Lorca li agradava llegir els seus poemes a grups d'amics. Les bales que van acabar amb la seva vida no van poder acabar amb la seva obra. Havia escrit un text per llegir sobre el Romancero gitano, on ell mateix introduïa i comentava els seus poemes. A través de les dones Lorca va expressar molt sovint els seus sentiments més profunds. I Núria Espert ha respirat Lorca molts anys... 
Naturalment que em va agradar, i  molt. I tothom sortia emocionat i satisfet. 
A mi m'agrada molt la Núria Espert. L'he vista en moltes obres i té una força que, amb l'edat que té, no sé d'on la treu. Et fa vibrar fins l'últim múscul del teu cos. Aquest dia però potser m'hagués agradat més un bon rapsoda, sense tanta influència de teatre. Espert actuava, no recitava. I tot i que m'agradava molt veure com actuava, crec que eclipsava una mica la potència i la bellesa dels versos de Lorca. 
Malgrat això que dic, vaig sortir contenta, pensant que no sé si serà l'última vegada que vegi actuar la Núria Espert. Però no ho crec.. Espert no es retira. Farà mutis dalt d'un escenari.