dimecres, 15 de gener del 2020

Vacances d'hivern


Vacances d'hivern
de Bernard MacLaverty

L'altra editorial

Gener 2020


En Gerry i la Stella són una parella de jubilats amb una pila d'anys de casats a l'esquena. S'estimen però arribats a aquest moment es qüestionen la realitat de l'amor que es tenen ara, després de la convivència de tants d'anys. A en Gerry ja li està bé i últimament beu potser, segons ell, una mica massa. És ella, la Stella, que té unes inquietuds que voldria resoldre. I decideixen anar a passar uns dies a Amsterdam per descansar, visitar museus i veure què en queda d'aquell amor primitiu. 
La Stella busca, pensa i suporta una lluita interior molt forta i molt ben descrita. En Gerry se n'adona i fa també les seves reflexions. L'autor descriu molt bé la diferent manera d'encarar les situacions d'un home i d'una dona. Descriu tots els passos que fa la Stella, com els va superant, i quina importància donen els dos a la seva llarga i tranquil·la vida de parella. 
No sé, jo tinc l'edat  que tenen aquests personatges i penso que, a més de ser un llibre exquisit, ben escrit i ben pensat i treballat, també podria ser una mica un exemple per tantes parelles joves que no sé fins a quin punt s'aturen a pensar abans de trencar tots els plats... Sempre queden coses al tinter, sempre queden coses que t'hauria agradat fer o que haguessis fet d'estar sola, però també n'hi ha moltes, moltes, que has fet i viscut gràcies a la vida en parella. Els pros i els contres. El moment aquell en què asseguts i en silenci no calen paraules... 

Seure al costat de la Stella en aquella llum grisa li va semblar a en Gerry un gran privilegi, una cosa realment meravellosa de fer, malgrat el malson del seu entorn. Creia que tot i tothom en aquest món era digne de ser tingut en compte però aquella persona del seu costat era una cosa que anava més enllà. Per a ell la presència d'ella era tan important com el món. Com les estrelles que l'envoltaven. Si ella era un exemple de la bondat en aquest món, llavors passar-hi anant al seu costat ja era prou miracle.