dimarts, 16 de juny del 2020

¿Qui et penses que ets?


¿Qui et penses que ets?
de Alice Munro

Club Editor

Maig 2020   Confinats Covid 19


Alice Munro en estat pur.
La Rose viu en un poblet perdut de mala mort amb el pare i la madrastra que li fa veure cada dia que ella no és ningú, que no pot ni somiar en una vida millor. I tu, qui et penses que ets? És un recull de contes centrat en la vida de la Rose i la Flo, la madrastra. La Rose és conscient de la pobresa en què viu però sempre tracta de tirar endavant. Va d'una vida a una altra, abandonant el que troba per descobrir noves possibilitats.
Se'n va de casa del pare per estudiar i fer-se famosa, se'n va d'un marit ric per poder ser lliure encara que pobre. Mai perd la possibilitat d'una nova experiència, va d'amant a mant i de feina a feina.   Qui no canvia mai és la Flo, que és com una fita en la vida de la Rose, un testimoni de qui és i quin és el seu lloc a la vida. Finalment, després de tota una vida inquieta i sense parar, retorna al poble uns dies i allà, crec jo, es troba una mica a ella mateixa al retrobar-se amb un company d'escola. Ella seguirà el seu camí però aquelles hores, aquells dies, fa uns raonaments que potser l'ajudaran per la resta de la seva vida. 
L'estil de l'Alice Munro és peculiar. Havia llegit ja Estimada vida i em va agradar molt. T'hi has de ficar, has de deixar les expectatives i deixar-te portar pel seu llenguatge, per la descripció dels estats d'ànim dels personatges, pels pensaments i reflexions que posa en boca de la Rose... Sempre em costa les primeres pàgines. Després ja no el puc deixar!